Lasten liikkumisen unelmat 2017 -keräys

Vuosi 2017 on liikkumisen unelmavuosi, jonka aikana on tarkoitus laittaa unelmat liikkeelle! Lasten liikkumisen unelmia kerätään laajalla valtakunnallisella keräysoperaatiolla.

Liikkeen lisääminen alkaa lasten omasta mietinnästä

Lasten unelmien keräyksessä lapsia rohkaistaan itse miettimään omia liikkumisen unelmiaan. Tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisuus unelmoida ja esittää ideoita sekä saada lapset itse miettimään ja asettamaan tavoitteitaan oman liikkumisensa suhteen.

Konseptina aikuiset kuuntelijoina ja toteuttajina

Aikuisten rooli on kuunnella, kysyä ja tunnistaa lasten unelmat sekä auttaa löytämään ratkaisuja niiden toteutumiseen. Toimintamallia rakennetaan eri verkostoissa vuoden 2017 aikana.

1. Toimintamalliehdotus kouluille:
 1. Kysy lapsilta heidän omia liikkumisen unelmiaan ja ideoitaan koulupäivän arjessa
 2. Kokoa unelmat ja ideat ja valitkaa esim. äänestämällä parhaat
 3. Kokeilkaa ideoita käytännössä esimerkiksi Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2017

Muutamia käytännön toteutusideoita:
 1. Kokoa lapset yhteen kertomaan omia liikkumisen unelmiaan luokassa tai mieluiten sopivassa liikkeessä tai liikkumisen yhteydessä. Hyödynnä halutessasi oppilaskuntaa.
 2. Kokoa ideat ja unelmat, tarvittaessa / halutessa voidaan äänestää ja toteuttaa aluksi kokeillen eniten kannatusta saaneet unelmat.
 3. Mieti, voisiko sopivin ajankohta kyselyyn olla huhtikuun loppupuoli. Luokka voisi samalla ideoida 10.5. toteutettavaa Unelmien liikuntapäivää, joka on valtakunnallinen liikkumisen juhlapäivä ja osa Suomi 100 -juhlaa.
 4. Ilmoittakaa tapahtumanne tapahtumakarttaan osaksi 10.5.-tapahtumia: www.unelmienliikuntapäivä.fi

2. Toimintamalliehdotus päiväkodeille:

1. Kysy lapsilta heidän omia liikkumisen unelmiaan ja ideoitaan päiväkodin arjessa
2. Kokoa unelmat ja ideat ja valitkaa esim. äänestämällä parhaat
3. Kokeilkaa ideoita käytännössä esimerkiksi Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2017

Muutamia käytännön toteutusideoita:

 1. Kokoa lapset yhteen kertomaan omia liikkumisen unelmiaan mieluiten sopivassa liikkeessä tai liikkumisen yhteydessä.
 2. Kokoa ideat ja unelmat.
  Tarvittaessa / haluttaessa voidaan äänestää ja toteuttaa aluksi kokeillen eniten kannatusta saaneet unelmat.
 3. Valitse sopivin ajankohta kyselyyn.
  Muistathan Unelmien liikuntapäivän 10.5., joka on valtakunnallinen liikkumisen juhlapäivä ja osa Suomi 100 -juhlaa? Ryhmä voi ideoida päivän ohjelmaa ja voit ilmoittaa 10.5. tapahtumanne tapahtumakarttaan: www.unelmienliikuntapäivä.fi.

3. Toimintamalli alueleireille

Lähtökohta: Mieti, mikä toteutus auttaa sinua saamaan konkreettisia ideoita ja ajatuksia seuraavan vuoden leiritoteutukseen. Sovella alla olevia ohjeita omiin tarkoituksiisi sopiviksi.

1.  Kerää sopivalla tavalla lasten unelmia ja ideoita:

 • Kokoa lapset yhteen/ryhmiin. Kerro lyhyesti, että tämä kysely kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan ja että tämä kysely tehdään monissa muissakin paikoissa vuoden aikana. Kerro lisäksi, että tämän kyselyn suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.
 • Kysymys: Mikä on oma unelmasi seuraavan vuoden leirillämme? Auta vielä kysymystä: Kertokaa mielestänne sellaisia unelmia ja ideoita, joita haluaisitte toteutuvan ensi vuoden leirillä – tai: Mikä saa sinut innostumaan ensi vuoden leiriä ajatellen?

2. Kerää tuotokset yhteen:

 • Valitse itsellesi hyvä tapa: fläppi, paperi, piirros…
 • Voit myös äänestyttää parhaasta ideasta/unelmasta, jos se on tarkoituksenmukaista. Pyri antamaan lapsille palautetta, miten tuotosta voitaisiin ottaa huomioon jatkoa ajatellen.

3.  Tee tuotoksista lyhyt yhteenveto ja lähetä palaute:

 • Montako lasta mukana
 • Kokoa lyhyt palaute ja lähetä se: -